Trenutno se nalazite na: Početna strana O gumama

Polovne gume - Internet prodaja polovnih auto guma

Vidi korpu

korpa je trenutno prazna

O gumama

Štampa

Starost guma

Važno je znati da gume nisu pokvarljiva roba i da je mnogo važnije pod kakvim uslovima se gume čuvaju. Proces „starenja“ kod guma u pravilu počinje kada se montiraju na vozilo i počnu zagrijavati i hladiti, što je i normalno kod vožnje. Sigurno vam se dogodilo ili ste čuli da je neko imao slučaj da gume nakon određenog vremena izgube elastičnost i postanu tvrde i to je posebno vidljivo na mokrom kolovozu. Jedini razlog, kako se pokazalo u praksi, je – vožnja sa nedovoljnim pritiskom zbog koga u  gumi nastaju torzione sile. One imaju za posledicu povećanje temperature koja nakon nekoliko meseci takvog korištenja rezultira gubitkom nekih elastomera u samoj gumi.

Vremensku određenost krajnjega roka tokom kog se gume smatraju novima (uz pravilno skladištenje) ima npr. Velika Britanija. Tamo guma može biti stara šest godina. Savez nemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Nemačke navode da su gume nove ako od datuma proizvodnje nije prošlo više od šest godina. To je zbog toga što guma u svom sastavu ima više vrsta antioksidansa koji sprečavaju propadanje guma u vremenu od najmanje 12 godina. Da su gume pokvarljiva roba, tada bi po zakonima o zaštiti potrošača koji vrede svuda u svetu, gume umesto datuma proizvodnje imale datum do kog se mogu upotrebiti. S obzirom da gume još uvek kao i vaš automobil imaju samo datum proizvodnje kao referencu starosti, priče o tome da gume ne smiju biti starije od 6 meseci padaju u vodu. Nešto i o toj zabludi: guma koja se proizvede danas, u stvari bi trebala, kako bi svi hemijski procesi završili, odstajati najmanje  6 meseci. Ako ste ikada pokušali nešto zalepiti, znate da treba pričekati neko vreme da se lepilo stvrdne i tek tada možemo upotrebiti naš proizvod. Isto je i sa epoksilnim smolama od kojih je, između ostalog, izrađena svaka automobilska guma.
Zaključak: prilikom kupnje obratiti pažnju da dobijemo gume koje najviše odgovaraju našem načinu vožnje, za vreme eksploatacije guma voditi brigu o pravilnom pritisku, vansezonske gume pohraniti na tamno i hladno (ne vruće i svijetlo) mesto i naše gume će biti elastične godinama...

Dijagram zaustavnog puta

dijagram-zaustavnog-puta

Oznake na felnama

oznake-na-felnama
 

Pretraga proizvodaNapredno pretrazivanje

Najtraženije....

Najnovije...

Anketa

Kako ste saznali za nas?